Sauser

Hva var vel livet uten saus? Kan du tenke deg kjøttkaker – uten saus?! Her har du et knippe oppskrifter på sauser jeg bruker ofte. Enkelte er pose-sauser som jeg har fikset litt på, andre er sauser jeg lager fra bunnen av. Her finner du ingen avanserte gourmet-sauser, bare enkle hverdagssauser for oss vanlige hverdagsmennesker. 

Jeg bruker gjerne posesaus fra TORO. Posesaus er tidsbesparende til hverdags, – og greit å bruke når du egentlig ikke er så fryktelig interessert i matlaging… I alle fall ikke interessert nok til å lære å lage alle slags sauser fra bunnen av. Noen sauser er imidlertid verdt å bruke tid på – det gjør smaksopplevelsen til noe posesausene ikke klarer.

 

 

Oppskrifter – SAUS:

  1. Modifisert Kjøttkakesaus (pose)
  2. Modifisert Bernaissaus (pose)
  3. Bernaissaus (ekte)
  4. Bacon-saus (min egen oppskrift)
  5. Hvit saus
  6. Sur-søt saus
  7. Paprikasaus
  8. Tomatsaus

 

1. Modifisert kjøttkakesaus (pose)

  • 1 pose TORO Kjøttkakesaus
  • 1 strøken ts persille, tørket
  • 1 strøken ts paprika-krydder

Følg bruksansvisningen på posen. Tilsett krydderet mot slutten av koketiden, og ta sausen av platen og la stå litt med lokk på før servering. Passer godt til kylling, koteletter og kalkun.

 

 

2. Modifisert bernaissaus (pose)

  • 1 pose TORO Bernaissaus-Lett
  • 1 ts estragon-krydder
  • litt pepper
  • 1 eggeplomme

Lag sausen etter anvisning på posen. Tilsett krydderet.

Pisk opp eggeplommen så den er luftig og lys. Ha eggeplommen i et sauskar/sausnebb. Hell inn bernaissausen litt og litt, mens du rører jevnt.

Serveringstips: 

Sett sauskar/sausnebb på bordet og dryss då litt persille på toppen. Evt. fersk persille.

 

3. Bernaissaus (ekte)

Denne sausen har jeg alltid hørt er så vanskelig å få til og at det ikke er vits i å prøve seg hvis man er en amatør i matlaging. Sausen trenger ikke være så avansert, –  jeg har forenklet den en hel del… (Hvis du vil ha de «ekte» oppskriftene finner du sikker noe hvis du googler.)

Ca 3 dl saus:

  • 200 gram margarin (uten salt!)
  • 2 eggeplommer
  • 2 ts estragon-krydder
  • 0,5-1 ts salt (smakes til)
  • litt pepper

Ha eggeplommene i en bolle med rund bunn. Bruk mikser og visp dem til de er som en krem.

Smelt margarin, avkjøl litt. Hell forsiktig margarin ned i eggeplommene mens du rører rolig hele tiden.

Hell sausen varsom tilbake i kjelen – IKKE sett den på platen, men la den stå i den varme kjelen til den skal serveres.

 

 

4. Bacon-saus

En krafig hvit saus som jeg bruker til sprøstekt bacon og til oppskrifter med brune bønner og til Cowboy-mat. Eller du kan rett og slett putte baconet tilbake i sausen, la det småkoke noen minutter og servere sammen med poteter og kokte gulrøtter (Bacongryte). 

Gir 3 – 4 dl ferdig saus.

Bruk en stor panne eller flat gryte, gjerne av jern. Stek baconet sprøtt og legg det deretter over i noe annet.

Du skal nå koke sausen i samme panne slik at du får med smaken fra baconet.

  • 4 ss margarin
  • 2 ss hvetemel
  • ca 4 dl melk

Smelt margarin. Ikke la smøret bli brunt, men visp inn hvetemelet straks. Når blandingen skummer godt, tilsetter du melken litt og litt. Konsistensen skal være noe tykk, men ikke klumpete. Fargen vil bli gulhvit med sorte prikker av baconrester.

 

 

 

Legg igjen en kommentar