Gym til glede – og gru

For de fleste barn er gym, eller kroppsøving, et fag å se frem til i skoleuka. Andre vil gjøre nesten hva som helst for å slippe.

Ungene mine elsker gym. De ser disse skoletimene som en herlig mulighet til å boltre seg i den store gymsalen, ha det gøy og lære om ulike idretter. Slik er det kanskje for de fleste skolebarn. For noen elever bringer imidlertid gymfaget med seg så mye ubehag at det fullstendig overskygger gleden.

Jeg fant et innlegg på «Elevavisen» hos VG Nett. Skribenten forteller hvordan hun som mobbeoffer følte gymtimene som en gapestokk der hun var skyteskive for de som mobbet henne. Helt uten mulighet for å slippe unna måtte hun kle seg naken foran de som mobbet henne. Til overmål ble hun truet med straff om hun nektet.

Kan godt kjenne meg igjen i dette innlegget. Selv om jeg ikke ble direkte mobbet var kommentarene fra de «populære» til tider så sårende at jeg skulket mange gymtimer for å unngå garderobe-hetsen. Innbiller meg at jeg hadde en veldig normal jentekropp gjennom hele oppveksten. Kommentarene var kanskje ment humoristisk? Kanskje var en måte for de populære jente å hevde seg på, men for meg som i utgangspunktet var veldig sjenert var hver eneste gymtime grusom. Det var fornedrelse og «morsomme» kommentarer fra jeg gikk inn i garderoben, gjennom hele gymtimen og til jeg skyndte meg ut av garderoben uten å dusje – med lærerinnen halsende etter: «Hvis du ikke dusjer blir det anmerkning!» Jeg fikk aldri noen anmerkning. Kanskje hun visste?

Hva var ditt forhold til gymtimene?
Er det egentlig naturlig å kle seg naken foran fremmede mennesker?

Lammelåret

Jeg må dele denne med deg:
http://maryathomewriting.com/2012/04/30/gymblokkaden/

Om du ikke allerede har vært innom bloggen tror jeg dette er en ny favoritt for deg (jeg gjetter), en nydelig blogg på mange måter.

Innlegget jeg lenker til handler nettopp om gym og fysisk aktivitet.

Det er mange som har såre erfaringer fra gymtimer, erfaringer som ikke handler om gymmen i seg selv, men alt som er rundt: Krav om dusjing, avkledning, mobbing, fnising, bli beglodd osv. Det finnes så mye beskyttelse i klær; å måtte ta dem av kan være psykologisk belastende.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.