Hvorfor har skolen høstferie?

Jeg klarer ikke å se nytten av høstferien. Klarer det bare ikke. Nå er skolen så vidt kommet skikkelig igang etter en laaaang sommerferie. Ungene har endelig fått innarbeidet døgnrytmen, klarer å gjøre lekser når de skal og husker å pakke gymtøyet til riktig dag. Og så kommer høstferien.

I høstferien sitter ungene våre hjemme hele dagen mens vi voksne er på jobb. Vi kan ikke ta fri en uke utenom sommer og jul. Den slags luksus har ikke jeg i min jobb og vi har ikke økonomi til at Paps kan ta ekstra ferie. Kunne Paps tatt ekstra ferie ville han nok heller tatt en uke ektra på sommeren…

Så ungene sitter hjemme foran TV eller data ei hel uke, mens de sporadisk sender mor (aldri far?!) tekstmeldinger som «kan jeg ta en is» og «når kommer du hjem» eller «jeg kjeder meg».

Stikke bort til en kamerat, sier du? Joda, de kunne nok vært sammen med venner hvis vennene bare hadde vært hjemme. Men vennene er i syden eller på hytta. Noen unger er «hos tante i byen» og «bestemors hytte» – fordi foreldrene ikke har fri fra jobb.

«Potetferie» hadde vi da jeg gikk på skolen. Det var to dager på høsten, akkurat i den tida man tok opp poteter. Gammel tradisjon, men nyttig for lærerne som ofte hadde planleggingsdager da. Nå bruker ikke skolene høstferien til å planlegge noe som helst. Lærerne sitter hytta eller på solkysten, og venter på at skolen skal åpne igjen.

«Jeg vil ikke ha høstferie», skriver Hanne Sand i bloggen Skoleprat med Hanne Sand:

Så skal vi legge ned kritt og lukke pc for en uke. Det har gått seks uker siden skolestart, og vi skal stenge en hel uke. Snakk om bortkastet energi. Vi har nettopp kommet i gang, fått en rytme, rettet de første prøvene, sett problemene – og så skal vi ha en hel uke i koma. Hva er det for tull?

Hva i all verden er høstferien godt for?

Abelone

Jeg er enig med deg der. Det burde ikke være nødvendig med verken høstferie eller vinterferie, semestrene er korte nok uansett. Muligens er disse feriene blitt så lange for å gi reiselystne en mulighet til å reise utenom sommeren. (Jeg må innrømme at jeg gruer meg litt til å få skolebarn og ikke lenger kunne ta fri når det passer meg).

Det eneste positive med høstferie er at det er mindre trafikk på veien og ofte kan det også være litt roligere på jobb slik at man får gjort unna ting som har ligget nederst i bunken en stund

Camulen

Jeg er lærer på småskoletrinnet og synes høstferien er veldig kjærkommen! Det er utrolig intenst de første innkjøringsukene med små elever. Alle rutiner skal på plass, og barna skal bli kjent med skolen, hverandre, lærerne. Når høstferien kommer får man et lite rom til å trekke pusten før man gyver løs på neste periode. Man skulle kanskje tro at elevene har glemt alle rutiner i løpet av høstferien, men slik er det ikke. Vi snakker ofte om «før og etter høstferien» som et begrep, hvor det er en lettelse å se at det meste er på plass av rutinearbeidet.
Men ferien behøver kanskje ikke vare en uke. En langhelg hadde hjulpet det også. 😉

Sparringmamma

En enkel forklaring på høstferien: Lærerens arbeidsuke er 45 timer lang, og timene over standard arbeidsuke avspaseres når elevene har ferie. Alternativet til feriene, ville vært at elever og lærere hadde fulgt vanlig arbeidsår og etter min erfaring, ikke fått gjort en grundig nok jobb (som krever de 45 timene pr uke og enda mer til de ukene elevene skal ha god nok undervisning, oppfølging og tilbakemelding på faglige arbeider etc etc)

Men jeg ser poenget fra en mors ståsted, og kanskje elevene også som kommer helt ut av rytmen.

Før plukket de poteter, nå spiller de dataspill. . God nok grunn til å avlyse høstferien, spør du meg, men hva og hvor skulle elevene vært??

MandagsMor

Åh – der har du et godt poeng, Sparringmamma! Jeg tenkte faktisk ikke på avspasering av timer. Selv om lærerne har lang sommerferie klarer de kanskje ikke å avspasere alt?

Sparringmamma

🙂 Læreres arbeidsår er på like mange timer som alle andres. Likevel ser jeg poenget ditt. Har noen få ukers erfaring som skolemamma og mange rundt oss som har utfordringer med å få plassert ungene mens de selv er på jobb, ja..

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.