Språkstrid anno 1950 og i dag

Nobelprisvinneren Bjørnstjerne Bjørnson innførte navnet riksmål i Norge og grunnla Riksmålsforbundet

Uten sammenlikning forøvrig – eller kanskje nettopp det; Språkstrid i norsk skole. I 2012 dreier det seg om nynorsk kontra bokmål, for noen tiår siden var det store spørsmålet om man skulle bruke samnorsk eller riksmål. Det er lett å trekke noen paralleller til hvor vanskelig det er for en bokmålselev å lære nynorsk på en god nok måte. Når eleven skriver på nynorsk blir det mye synsing og gjetting, og både substantiver og verb bøyes til de knekker…

Jeg var så heldig å gå mine to første skoleår i «nynorskland» og nynorsk var mitt første møte med tekst. Gjennom alle skoleår falt det meg lett å skrive på nynorsk, og jeg syntes litt synd på de som ikke fikk det til. Jeg synes ikke noe om at sidemålet – enten det er nynorsk eller bokmål, er et eksamensfag.

Her er Leif Juster og Ernst Diesen i «Skolesketsjen» på Edderkoppen Teater i 1956. Den gangen raste språkstriden rundt bruken av «samnorsk» og «riksmål»…. 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.