Intet privatliv i dusjen

Leste dette innlegget – Skrekkabinettet – og oppdaget at jeg til slutt satt og nikket for annenhver setning. Dette var gjenkjennelig. Så gjenkjennelig at det kunne vært meg som skrev disse ordene. Jeg har tidligere vært inne på temaet i innlegget  om kroppsøving og dusjing. Det er ikke mye som har forandret seg siden jeg selv gikk i grunnskolen. Jentegarderoben er fortsatt arena for mobbing. Du kan ikke velge å ikke dusje sammen med alle andre. Som Suzanne liker jeg ikke å dusje sammen med fremmede. Jeg synes det er fullstendig unaturlig, men likevel gjør jeg det  – fordi det ikke er noe annet valg. Det er artig å gå i svømmehallen og helt herlig å svømme, men fellesdusj er eneste alternativ.

Er ikke fellesdusjer avleggs snart?Nyere undersøkelser viser at 1 av 4 ungdomsskoleelever unngår å dusje etter gym. De dusjer heller hjemme enn å benytte fellesdusjene på skolen. Det samme gjelder elever i videregående skole. Mange av elevene dusjer fordi de tvinges til det av medelever (og lærere) som hakker på dem hvis de skulker unna. Faktisk kan denne tvangen være i strid med menneskerettighetene. Noe å tenke på …

Alle dusjer før og etter opphold i svømmehallen (håper vi…), men de færreste synes det er greit å være naken sammen med mange fremmede mennesker.

Trine Våle Wabakken har skrevet masteroppgave om dette emnet: «Et følelsesladet valg. Om prosesser og mekanismer bak ikke-deltakelse i kroppsøving, dusj- og garderobeaktiviteter.» I sin konklusjon skriver hun blant annet at deltakelse i kroppsøving styres i stor grad av følelser som blant annet sjenanse, skam og flauhet for egen kropp i forbindelse med både fellesdusjing og mislykkede mestingsforsøk i gymtimen. Mye av dette kan avhjelpes med noe så enkelt som skillevegger og separate dusjmuligheter.

Hvorfor bygges nye dusjanlegg i idrettshaller og skoler fortsatt med fellesdusjer?
Noen lette skillevegger kan da ikke koste all verden?

dusj

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.