Barnedressur?

Har du noen gang tenkt på at det er ganske likt å oppdra barn og hunder? Det er faktisk mange likheter. Å bruke «klikker» gjør at hunden forstår at den gjør riktig når den hører «klikk». Prinsippet heter «positiv forsterkning» og er nok det samme for oppdragelse av barn og dyr. Du belønner det gode og overser det dårlige. «Nå var du flink, Hansemann!» Klikk! «Så fint du ryddet opp lekene dine!» Klikk! Klikk!

Det høres unektelig noe merkelig ut å gå rundt og «klikke» på 1-2-3-åringen… Ingen grunn til å gå rundt og kjefte på ungene heller, siden det viser seg å ha liten eller også motsatt virkning. Å belønne positiv/riktig adferd er mye mer effektivt enn å straffe og kjefte.

«… Tess Erngren, som er både hundeinstruktør og hundepsykolog og driver hundeskolen GoodDog, mener klikkermetoden fungerer minst like bra i barneoppdragelsen.

– Dette er noe som fungerer på alle biologiske individer. Jeg har trent alt fra gullfisk til bjørn og barn. Ja, til og med menn har jeg trent med denne metoden, smiler Erngren.

Når metoden brukes på mennesker, kalles det Tag Teach, hvor Tag står for Teaching with acoustical guidance. I løpet av de siste årene har lærere og instruktører, de fleste i USA, begynt å bruke klikkertrening for å forbedre læring hos mennesker og spesielt barn.

– Det handler kort fortalt om å gi ros når barnet gjør noe riktig, i stedet for å gi skjenn når det gjør noe galt. Rosen blir da, ved bruk av Tag Teach, et klikk. Så må man finne en etterfølgende belønning, alt etter som hvilket individ man trener. Det kan være et «takk», en godbit eller poeng. Poengene kan man samle, og når man når en viss sum tar man for eksempel en tur til Tusenfryd, sier hundepsykologen. …»

Som metoden beskrives i sitatet er altså cluet å bruke audio/lyd for å belønne ønsket adferd. Kan man ikke like godt snakke med barna? Skal vi begynne å gå til «barnehviskeren» dersom vi sliter med oppdragelsen?

Jeg selv vil nok fortsatt sverge til å bruke konsekvens for dårlig oppførsel og et enkelt «flott!» eller «takk!» for positiv adferd, tror jeg. 😉

tonetrinn

Klikkertrening for barn høres litt vel mekanisk ut! Men på hunder fungerer det supert. Forskjellen er at barn skal lære seg å ressonnere og samhandle med andre, og ikke bare meknisk «lye» når de får en kommando! Det eneste jeg kan tenke meg er hvis man øver inn mekaniske ferdigheter, og det er større barn som forstår hva vi driver med. Jeg har sett eksempel på dette på youtube, hvor en jente skulle gjøre en turnøvelse, og instruktøren klikket akkurat når hun hadde foten høyt nok. Kan tenke meg at det kan gi en veldig presis opplevelse av at akkurat sånn skal det kjennes ut når det er helt riktig.
Og som selskapslek kan det kanskje brukes?
Men mekanisk opdragelse av småbarn: nei takk! Takk for en fin blogg, som jeg er innom jevnlig!

Mandagsmor

Velkommen! Så hyggelig at du kom på besøk i bloggen min! 🙂
Klikker-selskapslek? Ja, hvorfor ikke! Noe å prøve i voksenselskapet, da kanskje? 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.