Nesten netto på nett

Jenter helt ned i 8-årsalderen legger ut bilder av seg selv på nettet. Bilder av grimaser og tullebilder sammen med venninner, av hesten eller hunden sin eller den nye sykkelen. Etter hvert som jentene lærer seg «kodene» på sosiale medier, og ser hva som får flest «Likes» og mest oppmerksomhet blir bildene mer personlige. Det er hyggelig å få bekreftelser på eget utseende i en sårbar alder. Alle tror de ser rare ut, og et «Du er søøøt!» fra en venn på kan fort øke antall publiserte bilder og etter hvert endre bildenes karakter. Hvis du ikke følger med.

Til å begynne med uskyldige, barnslige mobilbilder med et søtt smil, en fin bluse, nye jeans, fantasifull frisyre, rydda rommet, bilde av kattungen, … Etter hvert vil mange av de unge jentene komme til å legge ut mer og mer vågale bilder.

Woman in a BikiniBli medlem på alle sosiale nettverk der datter (eller sønn!) er med, forlang at de legger deg til som venn – og fortelle at du følger med. Du kan ikke starte med dette når datteren din er midt i tenårene. Det vil kanskje skape unødig mye turbulens i heimen. Nei, begynn med det samme hun/han får telefon med kamera eller blir aktive på blogg og sosiale nettverk.

Bli «enige» om noen retningslinjer. Skriv eventuelt opp en liste for «nettvett» og heng denne opp på veggen i glass og ramme. Den skal følges i mange år! Og glem ikke å følge dine egne råd. Legg ikke ut bilder av større barn uten å spørre om de synes det er greit. Av ren og skjær høflighet, om ikke annet.

Sjekk bilder og les nettlogg jevnlig og ofte. Gjør det sammen. Forklar hvorfor et bilde er «over grensen» – hva bildet formidler, hva du som voksen «ser» i et slikt bilde. Deretter sletter du det. Utfør samme inspeksjon av Facebook-profil (innlogget som barnet), Kik, Instagram, Flickr, osv.

Noen større barn vil nok hevde at du blander deg i deres privatliv. Ja, men det er derfor det helter foresatte. På engelsk oversettes «foresatt» med «guardian» som løst oversatt blir «verge». Du skal beskytte barnet ditt – også mot seg selv.

Jeg håper jeg slipper se bildet av min datter eller sønn er på denne listen:

deiligst.no_

 

Hvorfor føler jenter/gutter – barn, tenåringer, unge voksne – behov for å eksponere seg på en slik måte? Hvorfor vil de utsette seg for å bli bedømt på utseende?

Vet de ikke at de er fantastiske i egenskap av å være seg selv? 

Hvordan snakke med små jenter – hvordan lære jenter at de er mer enn utseende og kropp. 

 

ToPlussTre

Ja, det følger et nytt ansvar med større barn (mine er nokså små og uskyldige enda)… Jeg innbiller meg at den type utfordring du skriver om er større med jenter enn gutter (jeg har tre gutter), men gutta har helt sikkert sine områder de må lære nettvett på. Følge med fra starten høres ut som en god regel 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.