Speltbrød (av kun speltmel)

Speltbrød

SPELTBRØD

Spelt er et urkorn i hvetefamilien som har mye mindre gluten enn moderne hvete, og speltbrød derfor tåles bedre av den som er sensitiv til hvete. Mer om spelt.

3 store brød i form

  • 1,2 kg finmalt speltmel
  • 250 g sammalt/grovmalt spelt
  • 50 g tørrgjær
  • (4 ss sukker – som alternativ til maltekstrakt)
  • 0,5 dl maltekstrakt
  • ca 8 dl lunkent vann
  • ca 0,5 dl rapsolje

Bland alt det tørre godt i kjøkkenmaskin.
Tilsett 3/4 av vannet og ca halvparten av rapsoljen.
Når deigen begynne å bli tykk/seig tilsettes vann og rapsolje litt etter litt. Spar gjerne rapsolje til slutten, slik at du får deigen til å slippe bunnen av bollen. Elt til deigen har en god og fast konsistens, men ikke la maskina gå alt for lenge …

La deigen hvile/forheve i 30-40 minutter.
Forvarm stekeovnen til 200 grader (over og undervarme, IKKE varmluft).
Smør 3 mellomstore brødformer med margarin (ikke bruk olje!).

Hvelv deigen på bakebordet. Den er ofte litt mer klissete enn hvetedeig, men skal ikke tilsettes så veldig mye mer mel under utbaking. Elt forsiktig, del deigen i 3 like store deler (ca 930 gram pr brød). Tilsett evt mer finmalt spelt om brødene er veldig klissete.
Form 3 brød og legg disse i formene. Brødene hever seg mye, selv om de kan se små ut etter utbaking.
Strø over litt mel og skjær rutemønster med (en skarp!) kniv. Dette hindrer brødene i å sprekke, og de får også et delikat mønster/rutenett etter steking.

Sett brødene på nederste rille og stek dem i ca 50 minutter.
(Steketiden kan variere noe etter ovnstype, så sjekk hvordan de ser ut etter 40 minutter. Dekk evt. til brødene med aluminiusfolie siste 5 minuttene, så slipper du at skorpen blir for mørk/brent. )

Hell brødene ut på rist, og avkjøl dem under et tørkle. Ved å bruke tørkle/kopphåndkle over brødene mens de avkjøles slipper du at de får hard skorpe og at skorpen løsner.

Fryses når de er helt kalde.

TIPS:
Hvis du synes at brødene blir dryssete eller smuler mye, kan du prøve å tilsette mer maltekstakt (alternativt mer rapsolje).
Deigen kan fint også brukes til rundstykker! Heves til dobbelt størrelse på plate med bakepapir, og stekes på 250 grader i cirka 12-15 minutter.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.