Butikker & Raserianfall

Da jeg var på butikken her om dagen kom jeg ut for et kjent senario:

Fredag ettermiddag. En mor på handletur med to små. Minstemann satt i barnesetet på den velfylte  handlevognen. Guttemann var vel omtrent årsgammel. Han så svett og forkavet ut, gråt i høye, slitne hulk og sparket hissig med de små bena. Mor satt på huk ved siden av handlevognen og forsøkte å få kontakt med en jente på kanskje tre-fire år. Jentungen hylte. Høyt og skjærende. Mor så svett og sliten ut. Fredag ettermiddag. Kanskje hadde hun vært på jobb hele dagen, hentet unger i barnehagen og skulle bare skynde seg å handle før de kjørte hjem for å lage middag? 

Kjenner du deg igjen? 🙂

Joda, det fins mange fine metoder for å unngå situasjoner som dette. Men det krever noe av deg å faktisk huske de flotte rådene når hodet ditt skriker etter helgefri og ungene skriker etter godteri… Du trenger heller ikke huske alle rådene. Finn en løsning som fungerer for deg og dine unger, og hold deg til det.

Min løsning var å aldri handle på fredag – før vi hadde vært hjemom en tur:

 1. bud – Få alle hjem! Mor, far, barn – alle er slitne.
 2. bud – Spis! Hva som helst – alle er sultne.
 3. bud – Forbered handleturen!
  Avhengig av alderstrinn: Tegn eller skriv handlelapper.
  La hvert barn få sin egen handlelapp – alt etter alder.
 4. bud – Fortell barna hva som skal skje.
  «Nå skal vi dra og handle. Vi skal ha det som står på handlelappene våre. Ikke noe annet. Hvis alle klarer å finne «sine» varer, kan vi (….) når vi er ferdige og kose oss.»
 5. bud – Ha det moro i butikken! 
  For det er moro faktisk, når lillemann tusler rundt med handlevogna og ut i fra sine symboler/tegnigner klarer å finne varer han kjenner godt – melk, smør, yougurt. Litt hjelp til å nå opp i hyllene, kanskje kan til og med storesøster hjelpe? God underholdning også for andre i butikken…
 6. bud – Husk belønningen! 
  Når alle varene er funnet må du fortelle hva som skjer videre. Småbarn glemmer fort og har vanskelig for å huske rekkefølgen noen ganger.
  «Nå har vi funnet alt på handlelappene våre! Så flinke dere er! Nå går vi og betaler. Etterpå skal vi kose oss. Husker dere hva vi skulle gjøre?

…. eller noe liknende som måtte passe for din familie.

Joda, mine unger har også begynt å skrike på butikken. Til og med lagt seg ned på gulvet og sparket på fremmede mennesker. Veeeldig koselig – og så føler man seg som DEN perfekte forelderen… 🙁
Det jeg har gjort de gangene det skjedde:

 1. Forsøk å beholde humøret!
  Det hjelper nemlig ikke i det hele tatt å bli sint eller irritert. Det er ikke verdens undergang om du ikke får handlet akkurat NÅ, er det vel?
 2. Ikke kjeft på barnet og bær ham/henne ut av butikken.
  Ikke etter ørene, selv om det er fristende! 😉 Vær fast og bestemt, men likevel vennlig og god.
  Du må fokusere på å avbryte reaksjonen. Det gjør ingenting om han skriker mens du bærer ham ut. Alle ser jo at du forsøker å løse en konflikt! Smil og nikk til alle som glaner da vil du oppdage at det er medfølelse i de fleste ansiktene… Been there, done that.
 3. La handlevognen stå igjen.
  Si evt i fra til betjeningen – de pleier å ha forståelse for situasjonen …
 4. Gå helt ut.
  Ikke bli inne på et handlesenter – gå helt ut i frisk luft.
  – Nå er barnet kommet ut av den fastlåste reaksjonen de var i. De behøver ikke skrike, situasjonen og omgivelsene er forandret.
  Kanskje husker han ikke hva han ble så opprørt over heller.
 5. Snakk om hva som skjedde. 
  Fortell hvorfor dere måtte gå ut.
 6. Bestem deg for hva du skal gjøre nå.
  Dra hjem? Forsøke å handle igjen? Ikke spør barnet eller gi ham valgmuligheter, – det er du som bestemmer hva dere skal gjøre! Men si til barnet hva som skal skje og hvilke krav du stiller. Avtal eventuelt en koselig belønning, gi oppgaver i forbindelse med handlerunden, el.l.
 7. Husk belønningen!
  Du må for all del ikke glemme belønningen hvis alt går som det skal!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.