Kunsten å være husmor

Husmor – er det en yrkestittel som er forsvunnet? Selv om ganske mange velger å være hjemme en stund mens barna er små, er det ikke mange av dem som velger å kalle seg husmor. Den gamle yrkestittelen er ikke særlig kjønnsnøytral, men hvis du er mann kan du kanskje kalle deg husfar…

Har du noen gang brukt en halv dag på å finne ut hvor humlene flyr? 

Det har jeg. Glemmer det aldri. Barna har glemt det – de var så små. Men jeg kan fortelle dem om den fantastiske dagen da vi fulgte humlen «Snurr» rundt i hele nabolaget. Det er en lang og innholdsrik historie som jeg kan fortelle en annen gang….

Ser etter humlen «Snurr»?

I årene da ungene var små valgte jeg å være hjemmeværende 2-3 år med hvert barn. Disse årene var herlige for meg, men det passer kanskje ikke for alle. Jeg hadde aldri et kjedelig minutt og kunne gladelig vært husmor til de begynte på skolen. Om bare økonomien tillot det.

Når du er hjemmeværende får du en gylden mulighet til å trekke deg litt tilbake fra verden. Stresse ned. Finne roen. Eller finne igjen hobbyen du egentlig har hatt lyst til å holde på med når du har vært på jobb…

Du får tid til alt du ikke rekker å gjøre ordentlig når du er i full jobb. Å gjøre noe ordentlig i denne sammenheng – være 100 % til stede i nuet. Sitte på gulvet og se på lillemor som bruker 20 minutter på å ha på seg støvlene. Du har tid til å la henne klare selv, tid til å småprate om hvor vanskelig sånne støvelgreier kan være og at det kanskje kan være lurt at den største tåa får den største plassen?

Skal du på jobb og barna i barnehagen har du kanskje ikke satt av de ekstra 20 minuttene. Du må kanskje avbryte lillemors superviktige selvstendighetsøvelse til skrik og spetakkel, men dere må jo ut av huset – for fem minutter siden.

Jeg skal ikke idealisere det å være hjemmeværende i flere år. Familien må ha økonomi til det. Det kreves også at du gir litt avkall på ditt voksen-nettverk. Ja, du vil falle litt utenfor sosialt en stund, – hvis du ikke kjenner andre som er hjemmeværende som du kan finne sammen med? Føler du deg lett ensom er det ikke noe for deg, kanskje. Du må trives i eget selskap.

Du må kunne bruke dagene kreativt og skape godt innhold for deg og ungen(e). Du bør ha evne til å se ethvert hverdagslig  gjøremål som en mulighet for læring og lek. Det gir nytt innhold til kjedelig husarbeid å la 1- eller 2-åringen sortere klesvasken, sette matvarer inn i kjøleskapet eller tegne handleliste.

Du skal ha tid til å gjøre dine egne «greier» – uten at barna er med. Når barna sover skal du ta fri! Les en bok, blogg om dagen din eller se en film. Gi blaffen i husarbeidet du ikke rakk. For å møte morgendagen trenger du å samle energi, og det gjør du best når du har pause fra «mamma-faget» en stakket stund.

Før du legger deg skal du bruke 5 minutter på å oppsummere dagen med 5 positive ord. Skriv dem ned i en søt, liten kladdebok. Bruk deretter 5 minutter på å planlegge morgendagen. Ingen detaljer, kun det store bildet. Dagen blir likevel ikke som du tror! 😉


 

PS! Uttaler meg her basert på egne erfaringer. Siden jeg er kvinne har jeg tatt utgangspunkt i det å være mamma og husmor. Fedre får snakke for seg. 

Linda C. Hagen Absolutt hjemme

Det fantet en gang noe som het «husmorskole» det var før min tid. Jeg er husmor på heltid, og har vært det i 13 år. Venter nr 7. Synes det er morsomt, det er livet sånn jeg vil ha det. Og jeg kommer til å fortsette med det så lenge økonomien tillater det, men det går også mye på vilje for min del. Jeg VIL virkelig være hjemme med barna og strekker oss langt for å kunne opprettholde det. Men det er ikke for alle, sikkert. Det er som du sier, en fordel å kjenne andre hjemmeværende så man kan være sosial med dem. Eller gå på treningssenter f.eks for blant annet å se andre voksne mennesker.

MandagsMor

Nr 7! Herlig! 🙂 Da er det godt for hele gjengen at mor er husmor på heltid. Var det et overveid valg å bli husmor, eller «ble veien til mens du gikk»?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.