Syke barn trenger sukker

Det er høst og mange familier opplever at omgangssyke og annen styggedom går sine runder i familien. Ungene får oppkast, feber, vond hals og/eller diaré.

Det kan være vanskelig å få i ungene mat og drikke når ingenting frister – og alt kommer opp igjen. Alle vet at væske er viktig når feberen herjer, men det er like viktig  om man kaster opp. De fleste har en eller annen gang opplevd å «vrenge» seg på tom mage og vet hvor vondt det er.

Mange foreldre tyr til Cola for å lindre plagene og for å få i ungen litt væske. Det er ikke så dumt, for barn trenger tilførsel av karbohydrater/kalorier ustanselig. Vi har pleid å gi ungene uttynnet Cola (eller Pepsi) sammen med gode, gammeldagse «Marie»-kjeks. Bokstavkjeks kan også med stort hell brukes.

Fordelen med å gi kjeks sammen med sukkerholdig drikke er at magen får noe å jobbe med, noe som demper følelsen av uvelhet og kvalme. Sukkeret gir energi så du føler deg bedre, mens væsken sørger for at kroppen ikke tørker ut. Småbarn kan få for lite væske svært raskt og de fleste foreldre vet at de må sørge for mye drikke når ungene har høy feber.

Når du tygger på små kjeks produseres spytt som igjen er med på å smøre hals og svelg, og demper ubehag. Dessuten har magen noe å kvitte seg med når brekningene kommer. (Så er det bare å «fylle på» på nytt…)

Voksne bør heller drikke en blanding av Farris og Eplemost. Da får du i deg både sukker og ulike mineralsalter. Det gir raskt blodsukkerstigning og tilfører nødvendige salter som kroppen trenger for å holde på væsken.

Ha en god FRISK høst!

Melivetpaaslep

Jeg tenker at det viktigste er at den syke klarer å spise noe i det hele tatt og at en legger bort daglig-vanene for en stund. Det kan noen ganger være vanskelig å vite hva en skal gjøre når barnet er sykt og ikke vil noenting, særlig når barnet er av det slaget som synlig mister vekt etter få dagers sykeleie.

Gode råd du gir, takk for det!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.