Halloween – trask og tigg

Så er det over oss igjen. Snart skal ungene ut og «gå Halloween«, som de sier. Den feiringen vi ser er den amerikanske forvrengningen av det som opprinnelig var en katolsk (engelsk) tradisjon, hvor man en dag i året mintes og hedret sine døde. Merkelig at dette har fått fotfeste i protestantiske Norge.

På den annen side; – hvor mange nordmenn bekjenner seg egentlig til noen som helst trosretning? Så hvorfor ikke adoptere alle gøyale tradisjoner?

For en del år siden var det helt ukjent for norske barn at man kunne kle seg ut og tigge godterier på Halloween. «Knask eller knep» var et ukjent begrep helt til blant annet «Donald Duck & Co.» introduserte tegneserier som rundt temaet.
Nå starter maset et par uker før 31.oktober med reklamebilag i posten og store annonser i avisene. Jeg synes det hele er påtrengende, unødvendig og masete. Hittil har jeg nektet å kjøpe inn godterier for å dele ut.

Jeg nekter ikke barna mine å kle seg ut for å gå rundt og tigge godterier. Det må de så gjerne, men de må organisere alt selv. Jeg kjøper ingen kostymer, – det må de finne på selv eller kjøpe for egne lommepenger. De får ikke lov til å gjøre stygge «knep», men får ta med seg doruller til å pakke inn postkassen, busker i hagen, osv. Biler er ikke lov å røre, ei heller kaste ting på hustakene. Knep skal være uskyldig – og morsomt!

Jeg ønsker at ungene gjenoppdager det å gå julebukk.

Det er en koselig tradisjon, hvor barna kledde seg ut i det de måtte finne i skuffer og skap, og gikk rundt i nabolaget. Når man banket på en dør skulle man synge en julesang eller fortelle en julehistorie. Gjerne en skrøne eller overdreven historie. Dessuten har de fleste husstander noe godt å by på i julen, til forskjell fra midt i uka en kveld i oktober…

Det er delte meninger om Halloween, men det er nok kommet for å bli. Til tross for dette;

Jeg tar sjansen på «knep & fanteri», for hos meg får ingen godteri….

Noen vil huske enkelte Halloween-kvelder bedre enn andre: Naken mann lokket barn. Man kan jo lure på hva som er galt med mennesker som alltid må utnytte enhver situasjon til egoistiske stunt? Mannen ble ikke arrestert. Hvorfor ikke?

Mannen med ljåen dukket opp ett år, for dette var jo tross alt hans dag mer enn noen annens.
Det skal presiseres at ljåen ikke var ekte, men et resultat av mannens kreative evner med limbånd og finérplater. Ljåen var så livaktig at han ble anmeldt og arrestert. Synd han var alkoholpåvirket, – historien kunne blitt riktig humoristisk… I stedet måtte han tilbringe natten i fyllearresten. Ikke noe knask for ham, altså. Politiet brukte knep – så han anmeldte dem.

I mitt nabolag observerer jeg hvert år mange barn (og voksne) som er fantasifullt utkledd. Ungene bærer på innholdsrike poser – eller hodeskaller –  fulle av knask. Noen knep blir det vel også. Til tross for at vi ikke delte ut godterier fra vårt hus kom det ingen råtne egg i postkassen og alle buskene i hagen forble fri for toalettpapir-remser. Det kan vel komme av at vi bor litt utenfor sentrumsområder, der flere dører og færre skritt gjør tiggingen mer interessant for de sukkerhungrige smådjevlene….

Jeg gleder meg til romjulen – for da skal jeg ut og gå julebukk!
Abelone

Godt at flere enn meg vil bevare julebukken! *noterer at jeg skal kle ut ungene og meg og begynne å øve på julesanger – «I wish you a merry christmas er visstnok kortest»*

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.