HPV-vaksine til bekymring

Det nærmer seg HPV-vaksine for jenta mi. Neste år får hun og alle andre 12-årige jenter tilbud om vaksine. Under halvparten av jentene (foreldrene) takker nei. Etter å ha tenkt på dette siden vaksinen kom – og hørt hva  fagpersonell har uttalt – har jeg enda ikke klart å gjøre meg opp en mening. Skal vi si ja? Eller bør vi si nei?

Enhver vaksine er en risiko for bivirkninger og sykdomsutbrudd. Nå viser det seg dessuten at vaksinen også kan tas senere i livet. Kvinner helt opp til 45 år kan ta den og få beskyttelse mot livmorhalskreft og andre plager HPV-viruset forårsaker. Kanskje bør jentungen selv ta avgjørelsen før hun debuterer seksuelt? Det er hennes kropp og hennes helse. Hittil har jeg tatt de fleste avgjørelser om vaksiner og helseoppfølging, men snart er hun gammel nok til å kunne vurdere dette selv.

Hvis jeg lar henne vaksinere og hun får en alvorlig helseskade,
– hvordan skal jeg kunne leve med meg selv?

Hvis jeg ikke lar henne få vaksinen og hun får kreft som 20-åring,
– hvordan skal jeg kunne leve med meg selv? 

Det er gitt over 200 000 vaksiner siden 2009, og det er innmeldt 360 tilfeller av bivirkninger, men bare 22 ble ansett som alvorlige (dvs sykehusbehandling, lengre sykdom, o.l). De fleste av bivirkningene var altså mindre og forbigående plager som f.eks. hodepine, kvalme, osv. Vaksinen beskytter kun mot 2 (nr 16 og 18) av i alt 15 ulike HPV-virus, men på den annen side er disse virusvariantene årsak til over 70 %  av krefttilfellene hos kvinner under 35 år.

Mer om vaksinen finner du hos Folkehelseinstituttet.

 
Nå har jeg registrert meg på Bloggurat.

fjellcoachen

Uansett hva du velger, er det her som ellers viktig å senere minne deg selv på, at du tok det beste valget ut fra de forutsetningene og den kunnskapen du hadde da valget ble tatt. 🙂

MandagsMor

Ja, det er nok det jeg må «klamre meg fast til», og håpe at uansett vil det være den riktige avgjørelsen. Det er ikke noe moro å måtte bestemme slike ting nærmest over hodet på ungene. Da de var små var det ingen annen mulighet enn å avgjøre for dem, men nå …

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.