Nettvett for barn og foreldre

Jeg har barn som bruker PC og internett så å si daglig. I løpet av en vanlig uke snakker de på Skype, bruker epost, er på nettbaserte spill, ser på video på YouTube, chatter med venner, m.m. Vi har klare regler og snakker ofte om hvordan de skal te seg på nett. Men når historier som denne dukker opp tar jeg nok en prat med ungene. For sikkerhets skyld.

Nettvett må læres som alt annet. Når ungene skriver noe på en nettside, logger seg på videochat eller deltar i en diskusjon er de ute i det offentlige rom, eksponert og synlig. Alt de sier og gjør kan få konsekvenser for dem senere.  Som foreldre må man sette seg inn i hvilke nettsider ungene bruker, sjekke nettloggene og ha greie på hvem de snakker med på MSN eller Skype.

Unger skal vite at ikke alle er den de gir seg ut for å være. De må forstå forskjellen på å snakke med en venn de kjenner i virkeligheten og nærområdet, og det å snakke med en som tilsynelatende er deres venn i f.eks. spillverdener. Ikke la unger registrere seg på nye nettsider for f.eks. spill eller chat uten at du er med på registreringen og sjekker hva de skriver om seg selv på profilen sin.

Det går an å legge inn begrensninger på hva slags innhold barna får tilgang til og det går an å blokkere domener/nettsider. Men du klarer likevel ikke å blokkere alt som ikke egner seg for barn. Og ofte blir det forbudte bare mer spennende – og når de er på besøk hos venner har du ikke lenger kontroll.

Snakk heller med ungene. Få dem til å bli kritiske til både informasjon og innhold på nettet. Hva ønsker de selv å utsette seg for? Kan de bli sittende igjen med bilder på netthinnen fra en skremmende video, eller ubehaget med å komme inn på en side for «voksne»? Og når de opplever noe ubehagelig eller skremmende er det langt lettere å si fra hvis du har snakket med dem på forhånd. Hvis de har gjort noe de burde ha spurt om lov til først: La det aldri bli en skjennepreken ut av det. Hvis ungene blir redde for å si fra, vil de heller ikke be om hjelp når de virkelig trenger det.

Det fins noen veldig gode informasjonssider beregnet på foreldre, barn og ungdom. Vi har vekselvis vært innom alle disse og har hatt stor nytte av dem. Anbefaler særlig «Video med Mening» – en YouTube-kanal med blant annet eksempler som kan ses sammen med ungene. Det har gitt noen fine diskusjoner hjemme hos oss i alle fall. Ta en titt:

Hvis du synes data og internett er vanskelig, og om du mangler grunnleggende it-kompetanse, – ta et kurs! Lær deg det du trenger for å følge med. Fortsett å lære mer etter hvert som ungen vokser og avanserer som nettbruker.

Sparringmamma

Kloke tanker og viktig fokus!
Jeg tror også veldig på å lære ungene å være kritiske til det de møter på nett; lære seg å tenke sjæl! Alt for streng forbudslinje og mange begrensninger, gjør nok bare nettverdenen enda mer spennende når de omsider får tilgang til den.

Vil bare skyte inn en annen utfordring: hvor mye / hvor lite bør de «sitte på data’n»..? Det gjelder også tv-spill, wee, DS etc. Tror mange unger bruker alt for mange timer i spillverdenen uten å klare å rive seg løs…

MandagsMor

Tidsbruk på spill kommer mye an på barnets alder, type spill, aktiviteter barnet har hatt ellers og hvilken ukedag det er.

Tror det fins noen anbefalinger på ei av nettsidene over?

Vi har ganske store barn. Spill på PC er mer avanserte, dvs hver «runde» tar mer tid og ofte spiller de sammen med andre. Noen ganger via chat/video og andre ganger med venner i samme rom. Sosiale/Team-spill med engelsktalende venner på andre siden av jorda er nytt akkurat nå. Skeptiske foreldre på begge sider av verdenshavene måtte både hilse og prate litt før vi slappet av… 😉

Et tegn på at barn har spilt litt for mye er at de blir sinte når de får beskjed om å skru av… Da blir det skjermpause et par-tre dager. Skjermfrie dager (selvvalgt dager) kan fungere bra. Gjelder også oss voksne hos oss.

Pia

Å følge med er viktig, å sette seg inn i de ulike spillene, plattformene, osv. Jeg vet om flere barn som er på fb uten at foreldrene vet om det, eller at foreldrene ikke er på fb sjøl.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.