Julebukken bukker under!

Jeg skrev «Halloween – Trask og Tigg»  tidligere denne måneden. Jeg ønsker å gjenskape en god, gammel norsk tradisjon: Julebukken. Eller Julegeit, som de sier i noen deler av landet vårt.

Hvis jeg var barn i dag, ville jeg satset på å gå julebukk. I mellomjula (romjula) har så å si alle husstander plenty av godsaker i huset. Hvilket ikke er tilfelle den siste dagen i oktober, som i år falt på en helt vanlig ukedag – onsdag.

I vårt hus er det ikke noe godteri å få midt i uka. Halloween eller ei. Skal ungene markere Halloween, kle seg ut eller spandere godteri på andre unger – må de organisere det sjøl. Og det har de gjort hvert år. De finner på de rareste kostymer av de merkeligste ting; gardiner, gamle sykkelslanger, trepinner, lange underbukser fra naboens tørkesnor, …

Det er kanskje fint med nye tradisjoner, men hva med de gode gamle norske?

I år hadde jeg tenkt å slå et slag for julebukken!

Tradisjonen med å gå julebukk er eldgammel. I tidligere tider var det vanlig å slakte ei geit (vanligvis bukk) til jul. De som gikk julebukk trakk et geiteskinn over seg og gikk rundt på gårdene og bad om mat. Hvis de ikke fikk noe, kunne gården risikere ulykker i året som kom. Huff! Senere gikk tradisjonen over i at en laget hele opptog av mennesker som kledde seg ut. Det ble god skikk å gi noe av julegodtet eller maten til «julebukkene». Opp mot vår tid gikk det mer og mer over til å være barn som kledde seg ut. Da jeg var liten holdt tradisjonen seg i bygdene, men i byene var den i ferd med å dø ut.

I andre land går man ikke Julebukk, men noen steder går voksne og/eller barn rundt og synger i nabolaget. Det må da være en riktig så koselig tradisjon! I alle fall atskillig bedre enn det mer skremmende Halloween…

Drømmen var å få med voksne og barn på runde i nabolaget. Vi skulle synge julesanger og dele ut mandariner til folk som vi møtte på veien. Kanskje vi ville fått godteri også? Jeg har spurt flere jeg kjenner, men de er så sjenerte! Ikke tør de kle seg ut, ikke tør de synge og å banke på fremmede dører vil de i hvert fall ikke. Enda jeg vet at mange var ute og gikk med bøsser for Amnesty. Da sjenerte de seg ikke for å tigge ved dørene.

Jeg forsøkte å argumentere med at vi vil være ugjenkjennelige, – utkledd. Men det hjalp ikke – de sa de var redde for å bli utledd.

Selv ungene vil heller sitte inne, knaske potetgull og spille Playstation…
Så trist. Det blir liksom ikke samme swungen over det når man går alene.

Noen som vil være med ut og leke?

MandagsMor

Flere voksne jeg har snakket med ønsker seg Julebukken tilbake. MEN – da må vi ut og gå da! Ungene lærer tradisjoner av OSS. Hvis vi får handelsstanden til å promotere mersalg pga julebukk – DA vil det ta helt av! 🙂

Elisabeth, Innerst i veien

Jeg har påtatt meg å holde denne skikken i live her i nabolaget. Hver år drar jeg med meg en liten ungeflokk. Dette var stor stas da jeg selv var liten og er noe jeg ønsker å videreføre til min datter. I jula har jo de aller fleste noe godt å knaske på og hvem faller ikke for en liten gjeng sjarmerende nissejenter som synger alle versene av «På låven sitter nissen»? Men vet du, flere ganger har vi opplevd at folk ikke skjønner hva de driver med, at der julebukker! Uhørt. 🙂

Abelone

Jeg vil være med ut og leke! Julebukker må bestå.

En ide for at det skal bli mindre skummelt; bare gå til gode venner. Venner burde bare synes det var gøy. Alternativt kan man jo sende ut barna og bare være med å passe på selv. Eller i verste fall dra til et helt annet nabolag hvor man ikke kjenner noen. Men jeg tror ikke det er like gøy.

Pia

Jeg har også prøvd meg med julebukk sammen med ungene, men det virker som det er en tradisjon som dessverre dør ut…Og halloween er på full fart inn…

Nina E

Hei!
Første gang eg er innom bloggen din, å her ser eg at eg kan like meg! 🙂 Legg meg til som følger her og no 🙂
Eg likar ikkje Halloween i det heile, å det hjelp ikkje kor ungane masa, dei får ikkje lov å gå det!
Her med oss går vi nyttårsbukk, Skikk for å gå nyttårsbukk er at ein kler seg ut i gamle kle og brukar sminke eller maske. Ein skal vere ydmyk og ikkje bryte seg frampå. Her eg bur har vi besøk av 150 til 200 bukkar nyttårsafta, å før kvelden er over har eg trimma av meg alle julekakene og juleribba 🙂 Vi kjem ikkje opp trappa før en må gå ned for å åpne. Her går bukkar som er berre frå 2 års alderen og til 20 år…. Ikkje så kjekt å gi snop til dei aller eldste, men kva skal en sei? I år var det dårlig med bukkar, men det hadde vel litt med veire å gjere. Ingen gidd å gå i regn! 🙂
Eit år kledde eg guten min ut som jente, sminka han og dolla han opp. Han var kjempe fornøgd heilt til naboguten som han skulle gå ilag med kom….han var utkledd som batman…. 😉 Han var soooo søte!!
Det gjekk ikkje lenge før han kom heim dritsur å kasta lausøyevippane i golve å brølte at han ikkje gadd meir då alle berre lo av han. Då lo vi godt! Nei, eg gleda meg til dei skal gå i år igjen!
Hold på tradisjonane! Eg synes det er viktig!!
Ha ein fin søndag! 🙂

Nina

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.