Lattermuskelmassebyggere

Du skjønner du begynner å bli eldre når din barndoms helter og heltinner legger inn årene og fortøyer for godt. I natt døde Odd Børretzen. Han var visesanger, samfunnskritiker og en mester av satire, og han var også illustratør og forfatter . Se hans imponerende merittliste. Og nå er han borte. Han også!

Leif Juster – revyens hengslete konge

(1910-1995) Filmer som «Fjolls til fjells» og «Bussen» sendes på nytt og på nytt, med god grunn!

Leif Juster hadde den brustne fortellerstemmen i «Flåklypa Grand Prix» og jeg synes den grove røsten hans passet helt perfekt! Jeg husker at jeg følte en ekte og dyp sorg da han døde, som om han skulle vært en kjær slektning. 🙁

Leif Juster hadde egentlig ikke noen særlig god sangstemme (snarere tvert i mot!), men ble likevel kjent og elsket for mange av sangene fra revy og film. Sammen med Ernst Diesen parodierte han norsk språkstrid og samnorsk på femtitallet i Skolesketsjen

Harald Heide-Steen Jr (1939-2008)

«Rikstyristsjef Otmar X. Johansen», «Sylfest Strutle», «Russisk ubåtkaptein» og «Flykaptein» for flyselskapet Spantax. Jeg husker spesielt godt innslagene på fjernsyn (ja, det het det da!) med den «russiske» ubåtkapteinen som ikke kunne «ze den grentze onder fann». For ikke å glemme da han opptrådte som informasjonssjef Balle Klorin i Norsk Supperåd! (Kjenner lattermusklene rister litt bare ved tanken…)

Harald Heide-Steen Jr var også kjent for å improvisere, gjerne i sketsjer sammen med Rolv Wesenlund. På slutten av 60-tallet var de to ubetalelige i komikerduoen «Wesensteen». Tannlegesketsjen er kanskje en av de mest kjente,  og jeg kjenner flere som kan resitere sketsjen nesten ordrett. Harald var også en meget god jazzvokalist – i scat-synging.

Grethe Kausland (1947-2007)

Lille, store Grethe! «Nå blir det moro i himmelen» skrev Dagbladet da hun døde. Mulig det ble artigere ovenpå, men det hadde vært flott å få beholde henne her nede ei stund til.

Hun sang seg inn i alles hjerter fra hun var 8 år, med artistnavnet «Lille Grethe», og ble da kjent for sanger som «Teddyen min» og «Cowboyhelten». Grethe var i mange år med som eneste kvinne i revygruppen Dizzie Tunes. Ikke bare hadde hun en helt fantastisk sangstemme, – hun var et komikertalent og en imitator utenom det vanlige.

Hun spilte også inn flere spillefilmer og TV-serier. Mange av dem er blitt klassikere som jevnlig sendes på TV. Hun hadde hovedrollen i Ivo Caprinos første spillefilm «Ugler i mosen» og spilte også i neon av de danske familiefilmene om Far til fire. Grethe hadde spesielt suksess med A Star is Torn, hvor hun portretterte ni tragiske kvinneskjebner innen populærmusikken. Det var en helkvelds  én-kvinnes opptreden. En fantastisk parodi-prestasjon!

*** *** *** ***

Det er så mange av disse fantastiske personlighetene som var en del av min barndoms fjernsynsopplevelser: Henki Kolstad, Kari Diesen,  Arve Opsahl, Rolf Just Nilsen, … Komikk er ikke som før – jeg savner dere, folkens!

Vurderte et øyeblikk å tagge dette innlegget med «psykisk og fysisk helse». For hvis det er slik at en god latter forlenger livet, har har disse menneskene sørget for at jeg lever mange år ekstra!

Hvem er eller var dine helter?

Fru Jacobsen - Mitt herlige mammaliv

Her var det mange kjente og kjære ja. Jeg var på hoys med Grethe og jeg syntes hun var så søt. Vi er fra samme by så her sett henne en del fra før. Mitt sterkeste minne fra henne er at hun strøk meg over håret før hun skulle synge avsluttningsnummeret sitt på hoys.

Alle de gode blir desverre borte, men det er nå sånn livet er desverre. Men de kommer alltid til å leve videre med oss om vi ikke slutter å dele de med barn og barnebarn 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.