Innetid og leggetid

Et evig diskusjonstema i mange familier: Når skal barna være inne om kvelden? Og når bør de legge seg? 

Hos oss har vi holdt oss til noe «gammeldagse» tidspunkter for hvor lenge ungene får være ute om kveldene. Reglene varierer litt med årstidene, med barnas alder og modenhet, samt avhenger av om de er hjemme, utendørs eller på besøk hos venner.

Vi har ikke hatt så mange diskusjoner om legge-/innetider i vår familie. Grunnen er nok at vi voksne tidlig ble enige om retningslinjene og at vi har holdt oss til disse. Noen ganger har ungene hatt imponerende «gode» argumenter for å være oppe lenger, men ikke bedre enn våre grunner til at de skal legge seg til faste tider… Blant annet har vi brukt forskning og anbefalinger fra helsedirektoratet (!) i diskusjoner med ungene, men også våre egne erfaringer med ungenes reaksjon på dårlig søvn/sene kvelder.

Det finnes unntak fra alle regler, selvsagt. Hvis Minsten skal legge seg klokka 20:00, får hun likevel se ferdig filmen hun ser på – hvis den ikke går mer enn en halvtime over «tiden». En skal ikke krangle mer om leggetiden enn man må…

Vi skaffet en harddiskopptaker som kan ta opp TV-programmer. Denne innretningen brukes hyppig, – også av meg og Paps. Vi tar opp gjerne opp programmer som sendes sent på kvelden, også de vi voksne har lyst til å se. Voksne glemmer ofte at også de har behov for nok søvn. Jeg for min del trenger bare 6 timer, mens Paps blir helt umulig å ha med å gjøre hvis han får mindre enn 8-9 timer. 🙂

Her er de retningslinjene som vi har fulgt:

Girl childBarn under skolealder (3-5) kan være på besøk hjemme hos venner til klokka 18, da hentes de eller følges hjem. Når de er hjemme kan de være utendørs til klokka 18 (vinter) eller klokka 19 (sommer). Kveldsmat for de minste klokka 19:00, sengetid klokka 19:30.

Barn i småskolen (6-10) får lov til å være på besøk hos venner til klokka 18 (vinter) eller klokka 19:30 (sommer). Utendørs hjemme får de være ute til klokka 19:00 (vinter) og klokka 19:30 (sommer). Kveldsmat klokka 19:30 og sengetid klokka 20:00.

Større barn (11-13) kan være ute eller hos venner til klokka 20:00 både sommer og vinter. Når de er hjemme får de være ute til 20:00 om vinteren og til 20:30 om sommeren. Kveldsmat klokka 20:30. I seng klokka 21:00. I helgene samme tider, men sengetid senest 23:00.

Ungdom (13-15) bør være hjemme til klokka 21 på hverdager. De trenger 8-10 timer søvn eller mer. I helgene avhenger tidspunkt av hvor de befinner seg. På besøk hos venner kan f.eks. 13-åringen gå hjem klokka 21, men er han ute (ikke utendørs…) med vennene må han være hjemme klokka 20:30. Leggetid for 13-15-åringen er kl 21:30 på hverdager og midnatt fredag/lørdag.

Unntak bare unntaksvis!

Det er viktig å holde på rutiner i forbindelse også i helgene. Mange tenåringer får problemer med søvn og kan for eksempel sove hele dagen, eller være oppe hele natta. Selv om de føler seg trøtte bør de stå opp og legge seg i noenlunde «normal tid» også i helgene.

MP900442704

Det er påvist at ungdom kan få søvnforstyrrelser i forbindelse med puberteten, enten det skyldes sosiale forhold/dataspill/nattevåk eller hormonelle forandringer. Det kan føre til flere år med søvnproblematikk som går ut over både skole- og arbeidsprestasjoner. Stadig flere søker hjelp for dette, men for de fleste ordner det seg av seg selv når den verste «hormonperioden» er over – rundt 20 år hos jenter, 23 hos gutter. Husker ikke hvor jeg leste dette, men skal legge inn lenke når jeg finner det igjen.

Søvnvaner utvikles og fester seg i barne- og ungdomsårene. Den gamle åtteårsregelen for sengetid sier at åtte år gamle barn skal legge seg klokken åtte og eldre barn et kvarter senere for hvert år. Senere enn halv ti bør ingen skolebarn være oppe. (Kilde: DNLF)

Marie

Må bare få lov å kommentere her:-) reagerte litt på innetidene til 13-15 åringene. Jeg er selv 15år, og innetidene mine er nok i dine øyne helt forferdelig sene. Da jeg var 13år var jeg ute på fest, midt i sentrum, med 100andre ungdommer, til klokka var 0200. Ikke hentet foreldrene mine meg heller. De kunne det, men stolte på at jeg tok taxi hjem. Da jeg ble 14år ble innetidene mine hevet til 02:30. Ikke hentet de meg da heller, for de stolte på at jeg kom meg hjem selv. Men trengte jeg skyss, hentet de meg. Har ikke faste innetider i hverdagen, men når klokka begynner og bli halv elleve så får jeg nok en sms fra mamma om at jeg må komme meg hjem. Ikke har jeg noen regler hjemme heller. Jeg gjør som jeg vil, når jeg vill. Dette har jeg vokst veldig på, man kommer mye lengre med sunn fornuft og tillit enn strenge grenser og foreldre som er overnærvøse. Jeg har drukket meg full og hatt sex. Men da har man fått prøvd det og. Er den jenta i klassen som er mest moden og fornuftig, fordi jeg hele tiden må ta egne valg og bestemmer alt selv. Nå sporet jeg kanskje litt av, men håper du ser poenget 🙂 en 13/14/15 åring er faktisk ikke en 10åring lenger.

Marie

Kan kanskje legge til at jeg bor i en by i nordnorge, så er nok litt tryggere her enn midt i Oslo. 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.