Tannløs helsepolitikk

Når skal voksnes tannhelse bli en del av Det Norske Helsevesen? Frem til du fyller 18 år har du gratis tannpleie, men de fleste skal leve med sine tenner i atskillig flere år enn det. Og det er mange ganger først i voksen alder at tannproblemene oppstår. Folk rundt med smerter, ubehag og psykiske plager på grunn av dårlig tannhelse. Mange har rett og slett ikke har råd til å gå til tannlegen. Og har du råd så koster det skjorta, slipset og miniskjørtet til bestemor. Hva skal til for å få tannhelse inn under den allmenne helsetjenesten?

Må jeg betale mer skatt? Gjerne det, hvis det medfører at jeg ikke må bruke alle feriepengene på tannbehandling – og la ungene sove i telt i hagen i sommerferien. (De synes forøvrig det var moro.) Jeg betaler gjerne mer skatt for å kunne gå til tannlegen når jeg trenger det, i stedet for å vente til jeg har råd til det. Nå er tannlegen min ganske grei og lar meg betale i avdrag, men jeg har faktisk ikke råd til å få så mye tannbehandling som jeg har behov for.

Vi driller barna i å ta vare på tennene sine. Ikke fordi vi er redde for at de skal få hull nå, men for at de ikke skal få problemer med tennene etter at de er fylt 18. Jeg er klar over at de får redusert pris frem til de er 25 år, men det monner så lite.

I Norge har vi det godt og lever lenge, gjerne til vi er nærmere 90 år. Det betyr at vi trenger fungerende tyggeredskaper i mer enn 70 år etter fylte 18. 70 år!

Det innebærer også at du blir gående tannløs om du ikke har råd til å koste på deg behandling for tannkjøttsykdom, karies, o.l. Den rimeligste behandlingen du får hos en tannlege er å trekke tenner… Ca 75 000 mennesker går rundt tannløse i Norge i dag. Dette til tross for at det finnes behandling. De har bare ikke råd til det. Manglende tenner fører til dårligere kosthold, som igjen kan føre til generelt dårligere helsetilstand – både fysisk og psykisk.

Hvis jeg har vondt i magen kan jeg gå til doktoren, bli undersøkt og  beroliget eller behandlet, – uten å ruinere meg. Hvis jeg har tannpine venter jeg, tygger smertestillende, bekymrer meg, studerer kontoen, – men håper i det lengste at det skal gå over av seg selv.

Nå har det vært snakket om, debattert og diskutert tannhelse i mange hersens år. Det er på tide at tenner blir en del av kroppen – og en del av vårt ellers ganske eminente helsetilbud. Mens vi venter på det: Puss tenna!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.