Alt under kontroll. Not!

Skidag på skolen. Plutselig. Out of the blue. «Skynde-oss-før-snøen-forsvinner-utflukt». Det må bare bli slik når du bor på nordvestlandet. Det ene øyeblikket er det «brun sommer» med femten varmegrader og flau vind, og når du runder hushjørnet har det falt seksti centimeter snø. Den ene dagen vurderer du å klippe plen, og den neste angrer du at det ikke ble investert i ny snøfreser likevel. Og under slike forhold skal skolen «planlegge» skidag. 

kvikk_lunsj_matboksMen det må handles raskt. Kong Vinter har en lei tendens til å ane at det er skidag i emning, og elsker å holde oss for narr.

I vinter har snøen kommet og gått, sånn cirka annenhver uke.  Det er helt vanlige værforhold. Temperaturen svinger brått fra «fryse-av-seg-nesa» til «snart-er-det-vår». Akkurat nå er bakken dekket av under ti centimeter frossen snø. Bunnfrossen snø, gammel og isete. Da er det perfekt for en skidag. Ikke her nede ved havnivå, men litt høyere opp. Rundt oss strutter fjellene to kilometer rett til værs. Helt umulig å komme seg opp der, – men litt lenger ut i fjorden finnes vakre, trange daler med perfekt skiføre og fem centimeter nysnø.

Skidag varsles noen få dager i forveien, hvilket tilsier at det egentlig er en planlagt impulshandling. Skrivet fra skolen tar forbehold om værforandringer, så det er alltid en viss mulighet for anger og rask retrett. Optimismen råder imidlertid, så buss bestilles og foreldrene varsles.

Og så begynner jakten. 

MP900398871Hvor er ski, staver og skisko? Og passer egentlig skiskoene? Kan utstyr arves, byttes eller lånes? Må vi virkelig kjøpe nye skisko, – som brukes et par ganger i året? Det synes som en fjollete investering å kjøpe skiutstyr når ingen av oss egentlig bryr oss om å gå på ski, men før du vet ordet av det er det DEN dagen i året – skolens skidag.

Ungene tråler heimen etter turutstyr. De får litt hjelp, men så store som de er klarer de det selv nå. Men tro ikke at vi voksne slipper unna for det: Listen på skrivet fra skolen er ikke så lang, men hvert år fører den til en vill jakt på utstyr.

  • Æsj! Termosen lukter gammel te! (Skrubber)
  • Har vi kakao? Og Kvikk Lunsj! (Handler)
  • Hvorfor ligger det en gammel matboks nedi tursekken? Og den har grønt skjegg inni, mamma! (Kaster. Lufter sekk.)
  • Passer ikke boblebuksa lenger? Men du brukte den jo …. ah, i fjor i påska. Da det var snø i en hel uke, ja. (Jeg og buksa sprekker. Handler)
  • Sitteunderlag? Vi har en hel haug … et eller annet sted. (Lete. Finner ingen. Handler)
  • Skiene er for korte. (Arver. Note to self: Kjøpe nye ski til Mellomsten.)
  • Arvede ski er innsmurt med rødt klisssssster. (Gir oppgaven til far...)
  • Stropper til å samle ski og staver. (Åtte innkjøpt i fjor. Finner ingen nå. Bruker syltestrikk.)
  • Hva mener du med at du ikke har ordentlige votter? Ikke hatt bruk for det i vinter, nei. (Handler)

MP900405480

Ungene har et ambivalent forhold til skidager. Før dagen kommer ser de for seg de verste scenarier. Fryse på bena. Miste pølsa i bålet. Gnagsår… Ras! Men så kommer dagen og så viser det seg å bli aldeles fantastisk moro! 🙂

Har dere kontroll på ski og staver? 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.