Glefsing i kommentarfeltet 2

Enhver som tør uttrykke seg offentlig på i nett og andre medier er i risikosonen for hets og sjikane. I innlegget Glefsing  i kommentarfeltet skrev jeg litt om hvordan jeg selv opplevde at enkelte kommentatorer raskt gikk til personangrep. Selv om dette var småtteri mot det kjente samfunnsdebattanter utsettes for, føltes det svært ubehagelig at fremmede mennesker tilla meg meninger og baktanker jeg ikke kjente meg igjen i. Hva er det som får enkelte individer til å glemme alt de noen sinne har lært om høflighet, folkeskikk og normal omgangstone – og skrive hatefulle meldinger til fremmede mennesker? Kvinner er spesielt utsatt, homofile likeså.

En kjapp runde innom kommentarfeltene på Dagbladet og VG viser at «Ottar-kjærring» og varianter av «femi-» etterfulgt av et fyndord er gjengangere, på samme måte som «din homofaen». Denne type kommentarer viser jo ganske klart at den som skriver har dårlig ordforråd, utilstrekkelig allmennkunnskap, liten selvfølelse eller generelt bare lav IQ.

En interessant påstand om feminister er at disse ønsker å «bli menn»:

idioter-i-kommentarfeltet

Klippet over er hentet fra kommentarfeltet på «Når er litt nok?«.

Hvorfor påstår så mange slike kommentatorer at «kvinner ønsker å bli menn»? Er dette en måte å si at det er bedre å være mann enn å være kvinne? At menn er kvinner overlegne? I så fall sier utsagnet mer om opphavsmannen enn om kvinnen han omtaler. Det får meg til å lure på hvor de har lært å tenke på den måten.

Er det under oppveksten? Hva slags hjem har de vokst opp i? Hadde de en far som hundset og undertrykte moren? Eller kanskje motsatt…? Hvor kommer dette kvinnesynet fra? Lærte de det i vennegjengen? Var det tøft å rakke ned på jenter? Gikk det sport i å beføle (antaste) så mange jenter som mulig i korridorene på skolen? «Hvor mange pupper har du kløpet i dag? Jeg tok fire!»

Jeg har skrevet om folkeskikk og vanlig høflighet – som forsvinner. Er det ikke plass for folkeskikk på nettet? Er kommentatorer automatisk fritatt for ethvert ansvar for egne ytringer? Kan de si hva de vil, alltid, og slippe unna med det? Når kan man gå til rettslig forfølgelse av netthets og stoppe de aller verste kommentatorene?

Hvis glefsingen fra en kommentator fører til at en blogger eller nettskribent slutter å skrive, – kan man da anmelde kommentatorene for å underminere ytringsfriheten? Et «nettsamfunnet rødt kort«? Om det gikk an å gi noen «rødt kort» for ubehøvlet oppførsel; Hvem skal dømme og hvordan praktiseres en «utvisning» fra nettet?

Eller er glefsing i kommentarfeltet også ytringsfrihet? 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.