Hvis jeg var en roteskuff

20130301_112347Hvis jeg var en skuff ville jeg samlet meg skatter. Lillemanns slitte klinkekuler og søsters gule hårspenner. Fars tomme snusbokser og mors gamle handlelapper. Brukte (eller kanskje nye?) batterier. Svartbrente lyspærer som venter på at noen skal huske å ta dem med på el-butikken for resirkulering. En strømpe i størrelse 24 som har ligget der siden Lillemann var minst. Inni strømpen sover en taperull uten tape. En skatt i skatten.

Hyssingstumper og tre enslige skolisser. En rød tømmermannblyant  knekt i to og fikset med plaster på midten. Hvem har gjort det? Er plasteret en unnskyldning eller en reparasjon? Fire helt nye penner bundet sammen med strikk. «Er det der de er», sier den som leter – og lar dem ligge, fordi det ikke var det man lette etter. En tannløs tannkost. Hva skulle den brukes til? Spør Lillemann – for tre år siden. Halsbåndet til pusen som døde for fire år siden. Dypt savnet. Katten.

Ringeklokke til trehjulssykkel. «Bamse» står det med gule bokstaver på toppen av klokka. Slitt av tiden og skuffens stadige omrystede innhold. Pling! Virker ennå. Kan ikke kastes. Så lenge «plinget» virker bor det et minne inni der om en liten tass iført kun bleie, tresko og trass – som en varm sommerdag raste nedover veien i full fart for å unngå leggetid.

Under alt det andre, nederst på bunnen mellom støv og små skruer ingen vet hvor hører hjemme, – der ligger kammen til far. Far, litt gråslitt med årene og tinningene. Lettkledd på toppen, trenger ikke kam. Ved siden av kammen ligger sprukne rester av limbånd. De holdt sammen det gamle ID-kortet til mor. Mor. Like søt som på Postbankbildet fortsatt, kanskje litt fyldigere på midten og en del mildere i blikket.

Tre passbilder, blasse i fargen, har klemt seg fast på bakerste vegg. De er gjenglemt, fastklemt og utstemt. Bildene er mor og far før de møttes og laget alle disse hverdagene jeg gjemmer på. Skattene mine. Hvis jeg var en skuff skulle jeg fortalt om alle disse hverdagene, om familien som lever og vokser og leker, gråter og ler. Hvis jeg var en skuff skulle jeg samlet på slike skatter.

Mandagsmor_signatur

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.