Sminkens inntog i barneskolen

For lenge siden, den gang dinosaurene trampet rundt i salaten, var det svært uvanlig at jenter under konfirmasjonsalder (15) brukte sminke. Det hørte til unntakene at jenter helt ned i 10 år hadde maskara på seg. Eller «øyensverte» som vi kalte det den gangen. Nå er det nærmest regelen heller enn unntaket at jenter bruker maskara fra de er 10-11 år gamle. Barneskoleunger. Nei, jeg er ikke en sjokkert gammeldags kjerring som ikke har fulgt med i tiden. Jeg har hørt på maset om å få bruke sminke på skolen i et par år, men klart å holde igjen – til nå.

I en alder av snart 12 år får Minsten lov å bruke sminke til daglig. Hun er en av de siste til å begynne med maskara i sin klasse. Tidligere har hun fått lov å sminke seg til festligheter, og når hun «øver» på å sminke seg hjemme. Hun har ikke fått lov å gå ut av huset med maskara på. Vi har snakket mye om hvorfor hun føler behov for å sminke seg – og om hvilke signaler det sender til omgivelsene. Det blir som å reklamere for noe du overhodet ikke har tenkt å selge…

Selv ventet jeg til jeg var nærmere 14 år før jeg begynte å ha på litt maskara til daglig. Jeg hadde et behov for å se mer voksen ut, og med helt lyse øyevipper var forandringen formidabel. Gutta la merke til meg. Helt plutselig. Som om jeg hadde vært usynlig inntil jeg tok på maskara. Og det forandret meg. Det å bruke sminke gjorde at jeg kledde meg annerledes og sluttet å være så mye «barn». Ble tenåring og ungdom nesten over natten. Men tidene forandrer seg og nå er ungene så å si «ungdom» før de begynner på ungdomsskolen.

sminens-inntog-i-barneskolen

 

Når kan jentene få lov å på skolen med sminke på?

Når begynte du å sminke deg?

Livet i Casa Didriksen

Kjenner at det knyter seg i magen. Her har vi en seks (!) åring som drømmer om sminke døgnet rundt. Det skjer ikke for å si det slik! Joda, på karnevalet når hun skulle være brud fikk hun ha sminke på.. Nå innser jeg at jeg kommer til å være en forferdelig urettferdig debattmotstander for henne i og med at jeg aldri har brukt og bruker ikke sminke overhodet. Aldri følt meg vel, aldri forstått poenget. Så jeg forstår jo at jeg må ha inn eksterne krefter når dette blir aktuelt en dag. Men jeg synes det er så trist, så trist når barn mener de må ha på seg sminke for å være fine. Nei til sminke i barneskolen sier jeg!

Mandagsmor

Jeg er tilbøyelig til å være enig med deg, men … jeg ser jo også at de andre jentene på samme alder som Minsten bruker sminke. Med eller uten sine foreldres samtykke og viten. Jeg vil heller vite, selv om jeg egentlig ikke samtykker. Og jeg vil heller lære henne å sminke seg ungpike-diskret, fremfor at hun står på toalettet på skolen om morgenen og klæsjer på tjukke lag….

Livet i Casa Didriksen

Dersom du kunne komme til mitt bad en dag…. 🙂 Mitt problem er at det jeg mener er diskret mener andre er total mangel på sminke 🙂 Når mormor og tante har sminket diskret sitter jeg og tenker malerskrin. Nei, kanskje jeg skulle gå på et sminkekurs slik at jeg kan ta styringen selv.. Kunne jo gå på det sammen med jenta når hun blir større.. Mor og datter aktivitet som mor lider seg gjennom og datter er strålende fornøyd med..

Mandagsmor

Det er faktisk også en koselig mor-datter-greie dette med sminke og andre «jentesaker». Heldigvis hører datteren min på hva jeg sier (ennå) og skjønner at hun ikke skal sminke seg for «voksent». Selv bruker jeg minimalt med sminke, og prøver å lære vesla at «Less is more»… 😉

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.