Ferie for enhver smak – og lommebok

Snart er det sommerferie og mange har planene klare. Noen reiser utenlands for å sikre seg solfylte dager og varme, mens andre skal tilbringe ferieukene på hytta. Ikke alle legger planer, men tar det heller på sparket. Noen få reiser langt og kanskje lenge, mens noen er mer kortreiste av seg. Skoleferien er lang. Det kan være deilig, men det kan også være temmelig kjedelig – både for barna og de voksne. Ikke alle har anledning til å ta ferie når de vil, men må forholde seg til «fellesferien» i juli. Også kalt «fellesregnet» der jeg vokste opp…

Foreldrene mine har hytte på fjellet, og vi tilbrakte mesteparten av sommerferien der. Jeg har gode minner om grytidlig fisketurer, bålkaffe, roing og bading, fjellturer, kokesjokolade, gamle tegneserier, kortspill og havregrøt til frokost for å nevne noe. Men vi dro også på besøk til slektninger i ferien. Kjørte bil Norge på langs for å møte den andre siden av slektstreet og venner fra tidligere barneår.

Olden, NorwayDet var hytta som var Ferie. På hytta kunne selv far slappe av. Når det ikke var noe som måtte vedlikeholdes. Jeg husker på en måte at han gjorte tre ting på hytta; Stod i en stige, fisket eller sov på sofaen. Og så tullet han mye mer med oss unger når vi var på hytta. Var seg selv mer. Det samme med mor. På hytta var husarbeidet enklere. Ikke i den forstand at det var lett å lage middag til fem personer på propanbluss, men likevel enkelt. Lett. Ikke så … mye. Mindre av alt. Mindre styr og stell. Som voksen og mamma har jeg også hatt med familien på hytta. Og selv om alt er mer spartansk der, blir likevel alt man gjør så mye … enklere. Roligere.

Det er vel heller ingen grunn til å benekte at størrelsen på lommeboka bestemmer ferien. Hvis du for eksempel nettopp har startet i ny jobb får du kanskje hverken feriepenger eller ferie. Tjener du lite eller har deltidsarbeid, mottar trygd eller går på stønader blir heller ikke ferien prioritert utgiftspost. Helsen kan også sette begrensninger for de store ferieutgiftene.

campingEn gang campet jeg i telt en ukes tid, – ved en elv i nærheten av der vi bodde. Som arbeidsledig alenemor  hadde jeg noen få hundrelapper å avse. Det ble en knallfin uke! Jeg og Størsten koste oss kongelig på det vi hadde, fisket vår egen middag, sanket bær og lekte at vi var indianere. Han snakker fortsatt om denne turen, enda vi har hatt «bedre» ferier etterpå. For meg er det nok kanskje et noe bittersøtt minne.

Senere er det blitt mange, fine ferieturer og hjemmeferier med ett, to og tre barn. Vi har hatt lange bilturer i Norden. Ungene er skikkelige «museums-barn» og liker å se severdigheter. Tivoli og badeland er liksom ikke deres greie, selv om de likte Legoland, da. (Det er kanskje noe rart med disse ungene våre, jeg vet ikke? Hyggelig for oss voksne i hvert fall. Hjemmeferier er ferier da vi har mye å gjøre hjemme, jobber eller har prosjekter på huset som må fullføres. Da tar vi noen småturer. Drar på korte overnattingsturer i distriktet vårt, eller ungene overnatter i telt i hagen. Noen ganger tar vi dagstur, sykkeltur eller rusler til nærmeste vannkant bare for å …. være.

Har dere planlagt sommerferien? Hva er ditt kjæreste ferieminne? 

Young Couple at Beach at Dusk

(PS. Alternativ ferie for modige familier: Familien som spilte seg jorda rundt.)

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.