Barndom i Nord-Korea

I dag, 1.juni, feiret Nord-Korea «Barnas FN-dag» med brask og bram. Mye brask og veldig mye bram. Selvsagt var det militærparader. Her marsjerte barna med uniformer og kjørte Olabil-utgaver av tanks. Mitt hjerte gråt da jeg fikk se bildet av barna som er tilskuere, som marsjerer og de som deltar i leker. Ingen smiler. Ingen ler. Ingen løper rundt og er … barn. Jeg lurer på hvordan det er å være barn  i Nord-Korea? Hvordan er det å være mamma og pappa i Nord-Korea?

Barna på bildet så «heldige» at de får sitte sammen med selveste landshøvdingen. Diktatoren. Se på barna. Se ansiktsuttrykkene. 

nord-korea_feiring av barnas dag _ansikter

Det er noe på gang i Nord-Korea for tiden. Befolkningen er i ferd med å skape endringer. Ennå skjer endringene innad, skjult og på det individuelle plan. Det skjer sakte. Når du lever med terror lenge nok blir du forsiktig. En dag vil det hele eksplodere. Er det disse barna vi ser her som skal snu opp-ned på landet sitt? Hvor mange av dem fengsles eller sendes til arbeidsleir før det? Hvem av dem vil bli avrettet uten lov og dom, eventuelt dømmes av korrupte og like terroriserte domstoler?

Hvordan er det å være barn og måtte vokse opp i et terrorregime?

Jeg tenker at det må være som å vokse opp i et hjem der du blir konstant truet med juling for hver minste forseelse. Et hjem der du ikke ikke snakke høyt uten tillatelse, og når du gjør det må du veie dine ord. Ett feil ord og du slås til blods, stenges inne, settes til hardt arbeid eller nektes mat. Vi vet en hel del om hvordan det går med barn som vokser opp i slike hjem. Hva de sliter med.

Kjære mor/far/barn i Nord-Korea? Hvordan har du det? Egentlig?

Hvis det fantes rike naturressurser i Nord-Korea som verden hadde behov for,  ville «verden» ha reagert og invadert for lengst, tenker jeg. Jeg er nok naiv, men det er det jeg ser skjer ellers i verden. En stat med ressurser som er viktige for resten av verden får ikke lov å sette hele befolkningen under husarrest og regjere med terror i lang tid før verdenssamfunnet griper inn.

Er ikke Nord-Korea viktig nok? Er ikke barna der viktige nok? 

Den internasjonale FN-dagen markeres 24.oktober i Norge. FN har forslag til hvordan skoler kan lage et godt opplegg rundt FN-dagenKronprins Haakon har vært goodwillambassadør for FNs utviklingsprogram UNDP siden høsten 2003. Her kan du lese korte fakta om Nord-Korea. 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.