Rett i dass

Siden jeg i forrige innlegg skrev om barndom i Nord-Korea passet det liksom så godt med «Rett i dass» som tittel på neste innlegg….. Eh… Jo, jeg tenkte på at det er slik at noen dager går rett i dass. De blir rett og slett ikke slik jeg hadde tenkt. Noe kommer i veien for de fine planene mine. Hvor ofte har du vel ikke tenkt å bruke dagen på noe morsomt og givende, men når tida kommer dit har hverdagen innhenter meg og slår meg i hodet med et eller annet fornuftig gjøremål. Som å vaske dassen.

Denne praktiske innretningen har (som et slags kjært barn) mange oppnavn; dass, toalett, do, trone, porselenstut, potte, vannklosett, wc, bommelomme, avtredet, latrine, veslehuset, lensekammer, … Når vi må besøke dette stedet sier vi at vi skal på do, dass, toalettet, lekke, slå lens, tisse, bæsje, bimmelimme, bommelomme, fôre fisken, late vannet, gjøre vårt fornødne, «pudre nesen»… Men samme hva du kaller det; Alle MÅ dit med jevne mellomrom. Flere ganger om dagen. Og er man en familie på fire-fem personer må dassen vaskes ofte.

Har du noen gang flyttet inn i et hus eller en leilighet der dassen ikke var skikkelig vasket? Det har jeg. Fire eller fem ganger. Noe eklere skal du lete lenge etter. Ett sted kjøpte jeg et nytt toalett, – fordi jeg ikke orket å vaske den gamle. Minnene strømmer på – urk!

Visste du at:

dobørsteOmkring 26. århundre f.Kr.:
Klosett med vannskylling ble første gang brukt, i Induskulturen. I byene Harappa og Mohenjo-daro var det vannklosett i nesten alle hus, tilknyttet et forseggjort kloakksystem.

Omkring 18. århundre f:kr.:
Klosett med vannskylling konstruert i Knossos.

Omkring 15. århundre f.Kr.:
Vannklosett i bruk i den minoiske byen Akrotiri.

1. – 5. århundre:
Vannklosett i bruk mange steder i Romerriket.

Oldtidens vannklosett ble glemt. Vannklosettet i moderne form ble patentert i 1775 og innebar en stor hygienisk forbedring for byene da systemet ble innført i større omfang fra slutten av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet.

Det keramiske toalettet ble utviklet i England på 1870-tallet.

Kult å vite sånne ting. En liten takk til Wikipedia… 😉  Å vaske dassen er stort sett min jobb, men Paps trår til av og til han også. Det er ikke en oppgave han setter særlig pris på. Ikke jeg heller. Det tar dog ikke så lang tid å vaske doen. Det er bare så … urk!

Ok. Nå har jeg utsatt dassvasken i 20 minutter. Må vel til pers. Wish me luck!


dassvask

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.