Bussbelter

Det er en selvfølge å ta på seg bilbeltet. I alle fall for meg. Da ungene våre var små sa jeg at bilen min ikke kunne starte før alle hadde beltet på. De fleste sikrer barn i bil, – og gjerne også seg selv. Kan ikke ramle meg inn å rase av gårde i 80 km i timen uten å ha på bilbelte! Bussen kjører også fort. Ofte for fort også, har jeg erfart. Likevel opplever jeg at jeg er den eneste voksenpersonen som tar på sikkerhetsbeltet på bussen.

Hvorfor kjenner folk seg tryggere på bussen enn i bilen? Daglig fraktes tusenvis av skolebarn i busser i byer og på landsbygda. Svært mange busser har ikke belter. Og har de belter er det mange barn som ikke bruker dem. Hvorfor skal de det? De voksne bruker dem jo heller ikke.

Kanskje det er på tide å gi bøter til busspassasjerer som ikke benytter sikkerhetsbelte?

Hva skjer med oss hvis bussen kolliderer eller kjører utfor veien? Jo, – det samme som når bilen vår krasjer. Jeg har sittet på buss i byer og ønsket meg sikkerhetsbelte. Det bråbremses for fotgjengere, syklister, trikk og røde lys. Bussen tar svingene på «to hjul» så passasjerene skvetter rundt på setet og de som har ståplass må klore seg fast. Hvorfor er det ikke setebelter i bybusser?

Jeg har sittet på buss på langtur, godt fastspent og komfortabel. Plutselig må bussen bremse for en syklist, en elg eller et barn… Da er det godt å kjenne at beltet strammer til, holder deg fast, så du slipper å få nesen knust i setet foran. Tør ikke tenke på hva som skjer med de som ikke bruker beltet hvis bussen kjører i grøfta og ender på siden, – eller på taket…

bussvelt

Vær lur: Bruk sikkerhetsbelte! 

 

avstemning - bruker du sikkerhetsbelte på bussen

Marie

Skulle hjem fra ferie hos bestefaren min sommeren 2011, og det innebar et busstur over et fjell. Bussjåføren sovna av et lite sekund, og nedover fjellsida dro vi. Hadde ikke belte på meg, men kom unna det uten en skramme 🙂 selvom jeg ble rista og kastet rundt i bussen sammen med alle de andre som ikke hadde belte på seg..

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.