Tradisjonsleker

Vi lekte med mye rart da jeg var barn. Vi hadde for eksempel en kampestein i bakhagen. Der lekte vi fjellklatrere, huleboere, cowboy og indianer. Eller vi lekte mor, far og barn – og hadde bittesmått kjøkkenutstyr i en av «fjellhyllene». Barn i dag leker det samme så å si. I lekebutikkene finner du igjen leker av samme type, ja sogar samme utforming, som da du selv var liten. Jeg har noen favoritter blant tradisjonslekene.

Jeg var litt guttejente og var like gjerne sjørøver som dukkemamma. Vi likte å kle oss ut, men det var nok med hatt og kruttlapp-pistol for å leke cowboy. Piler og bue laget vi selv. Det var sjelden uhell med pilskytingen, men det ble jo ett og annet utilsiktet treff. Ikke verre enn at det ble kurert med litt plaster, eller bestukket med sjokolade for ikke å sladre til mamma.

micki-komfyr-i-tre-rod

I førskolealder hadde jeg en litt yngre nabo som hadde kjøkken og kjøkkenutstyr som jeg var skikkelig misunnelig på. Blant annet hadde faren hennes laget en komfyr til henne.

Der kokkelerte vi stadig vekk med de flotte kasserollene hun hadde fått til jul. Det var løvetannsuppe og gruskaffe, skvallerkålsalat med lekker sølesaus. Alt tillaget inne på rommet til min lille venninne. Husker vagt at moren hennes en gang kom inn og lekset opp for oss om noe «sølevann i entreen», men jeg tror ikke vi brydde oss noe særlig…

happy-summer-ringspill-i-treEn annen artig og eldgammel barneleke er ringspill. Mange har nok laget dette på sløyden og i alle fall plastversjonen finnes i så å si alle norske hjem. Dette spillet, og varianter av det, dukket opp som selskapslek for adelen på 1600-tallet eller der omkring. Regner med at det fram til da var vanlig å spille hos «almuen» lenge før det…

Jeg vokste opp i Trøndelag og der spilles «Basse«. Dette spillet er utelukkende utbredt i Trøndelagsfylkene, og kan trygt anbefales til både voksne og barn! Det er god trim, artig og enkelt.

basse-ball

Du lager enkelt en «basse-ball» ved å klippe opp en sykkelslange og binde gummiringene sammen med en sterk hyssing. Så tegner du opp på asfalt eller grus en bane med så mange sirkler som det er spillere. Sirklene bør være ca 1,5 – 2 meter i diameter, med 1-2 meter mellomrom. Det er om å gjøre at «bassen» ikke havner inni din sirkel, – og du kan kun bruke bena, skuldre eller hode for å vippe bassen over i de andres sirkel. Anbefales!

Dette innlegget er faktisk sponset, så nå blir jeg sikkert millionær! Neida, det er lekebutikken «Lekmer.no» som har spurt om jeg vil skrive om dem, og det gjør jeg gjerne. Leketøysbutikken har en særdeles oversiktlig nettbutikk, der du kan stille inn søket ditt, bl.a. etter barnets alder eller om du er ute etter spesielle ute-/innelek. Men de har ikke «basse-baller», – så de må du lage selv. 😉

tactic-boule-angry-birdsPå tampen har jeg lyst til å ta med dette utespillet her: Boule med Angry Birds! Ikke fordi jeg noen sinne har spilt boule selv, men fordi disse «fuglene» er så innmari sjarmerende! Jeg hadde et nært og kjært forhold til dataspillet «Angry Birds» en lang stund, men jeg er avvent nå altså. Kjenner det rykker litt i avtrekkerfingeren ennå.

Nå tar jeg en liten bloggepause siden vi skal ut på veien og feriere ganske straks. Men man vet aldri – plutselig er det noe som bare må blogges! 🙂 God sommer, alle sammen!

Lammelåret

En fortsatt god sommer ønskes deg også!

Lek er kultur, uten tvil. Har ikke selv vært flink til å lære videre det jeg lekte med dag jeg var barn, kan absolutt bli flinkere. Vet det er kommet en bok om gammeldagse uteleker, burde vel ta en titt på den.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.