Verdens lengste sommer

Sommeren var lengre da jeg var liten. Sommerferien varte en evighet. Det var alltid sol og varmt. Og noen ganger ble det tordenvær og regnet trommet så hardt i bakken at den ble en grøt av gress og søle. Alle nabo-ungene var hjemme nesten hele skoleferien og vi møttes for å bade ved elva. Vi syklet og ingen hadde hjelm.

Alle ville bade selv om vannet i elva var isende kaldt. Vi vaklet over rullesteinene på bare føtter. Alltid littegrann engstelig for å tråkke feil og få en rund, solvarm stein over tærne. Noen ganger var strømmen i elva litt sterkere enn vanlig og fraktes oss til den andre elvebredden. Da klatret vi opp den bratte, leirete skrenten og hvilte noen minutter i solskinnet, mens vi ropte beskjeder til de andre over elvebruset. Så måtte vi skli-klatre oppover langs elvebredden et stykke for å at strømmen skulle føre oss inn på riktig sted på den andre siden.

SteinVi satt på rullesteinene og lot dem varme baken vår til vi kjente oss tørre nok til å dra på oss klærne utenpå badetøyet. Væten gjorde buksene mørkere øverst og det så litt rart ut. En av jentene hadde alltid med seg en bag. Hadde håndkle og skifteklær, og gjemte seg bak bregnene i småskogen mens hun skiftet. Hun hadde ofte med seg saft og kjeks som hun delte raust med oss andre. Jeg likte henne. Ikke fordi hun var raus, men fordi hun klarte å planlegge ting.

Så syklet vi hjem med vått hår til alle kanter. Mor sa at vi egentlig burde ha med en voksen når vi badet, det sa hun alltid, men ingen av oss ungene husket noen gang å spørre likevel. Jeg nektet for at jeg frøs selv om leppene mine hadde en usunn, blekblå farge. En sommersjel kjenner ikke kulde, bare solskinn. Men jeg husker den ubeskrivelig deilige følelsen av tørre klær, og takknemlighet over å sitte ved kjøkkenbordet og spise tjukke skiver av nybakt brød med smør og sukker, mens sommerdagen lå der ute og ventet til jeg ble ferdig med å spise.

Mandagsmor_signatur

Mandagsmor

Det rare er at unger gjør det samme i dag. Kanskje med unntak av at de har sykkelhjelm. Men vannet i elva er like iskaldt… 🙂

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.