Kjønnsnøytrale barneklær en utopi?

«Name It» har fått pepper for baby-bodyer siste uka. Nå er det ikke slik at de som står bak merkevaren mente noe «vondt» med det, – de ville bare være «morsomme».

body blå rosa

Blå er da ikke forbeholdt gutter? sier Name IT. Men i butikkene henger alt det blå på en side av butikken og er til alt overmål merket «Gutt». På den andre siden henger alt det rosa og er merket «Jente». Akkurat som det er i mange andre butikker som fører barneklær. Om det står «Adm.dir» på bodyen, eller «Supermann» kommer på ett ut; Jeg tror ikke jenter identifiserer seg med «Supermann«. Men det kan godt hende de ville hatt en mørkeblå genser?

Jeg har ofte jaktet på jenteklær som ikke var rosa (hvite/røde). Jeg har forsøkt å finne klær som ikke var blå (grønne/brune) til gutta. Det har ikke alltid vært så enkelt, nei. Hvis jeg mot formodning fant en genser i sprekt rødt kunne du banne på at det stod «Princess» ett eller annet sted på den. Inndelingen i klesbutikker her i landet er stort sett den samme. Jeg har aldri sett en butikk som ikke deler inn i «guttesone» og «jentesone». Jeg kan forstå at gutta ikke vil gå i rosa skjørt, men jenter kan jo ha lyst på en romslig, dongeribukse?

Jenteklær ofte er mindre slitesterkt enn i gutteklærne. Det er flere detaljer, pynt og stæsj som går i stykker når ungene leker. Forunderlig er det også at en bukse i størrelse 128 (7-8 år) er betraktelig trangere til jenter enn til gutter! Skal ikke jenter røre på seg, eller antyder produsentene at jenter i 7-8 årsalderen være syltynne? Ikke går det an å klatre i trær heller, – når buksene er pin-trange. Er ikke det kjønnsdiskriminering så vet ikke jeg. (Synes dessuten det er ganske upassende med trykk på t-skjorter i størrelse seks år der det står: «Party Princess». Bare nevner det …) 

Gutteklær er generelt mer slitesterke, men har kjedelige farger. Mine gutter ville helst ikke ha bilde/trykk eller bokstaver på genserne sine, og de ville ha spreke farger. Det var svært vanskelig å oppfylle slike ønsker før de kom over i avdelingen for «større barn». Jeg skulle ønske jeg kunne si at det har forandret seg noe i løpet av årene, men det har det ikke.

  • Ja til sprekere farger for gutta!
  • Ja til romsligere jenteklær! 

 

Lammelaaret

Tror ikke admin.dir henspeiler på yrke i voksen alder, men på rollen som sjef hjemme. Det er ganske vanlig å betegne babyen som sjef og seg selv som admin.dir for familien AS, uten at jeg kan forestille meg at dem som bruker slike navn på seg og familien mener det i fullt alvor.

Er ellers enig med deg i kritikken av barneklær og utvalg. At det er kvalitetsforskjeller på jente- og gutteklær ante jeg ikke. DET er sykt.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.