SPELTBRØD
Spelt er et urkorn i hvetefamilien som har mye mindre gluten enn moderne hvete, og speltbrød derfor tåles bedre av den som er sensitiv til hvete. Mer om spelt.
3 store brød i form
- 1,2 kg finmalt speltmel
- 250 g sammalt/grovmalt spelt
- 50 g tørrgjær
- (4 ss sukker – som alternativ til maltekstrakt)
- 0,5 dl maltekstrakt
- ca 8 dl lunkent vann
- ca 0,5 dl rapsolje
Bland alt det tørre godt i kjøkkenmaskin.
Tilsett 3/4 av vannet og ca halvparten av rapsoljen.
Når deigen begynne å bli tykk/seig tilsettes vann og rapsolje litt etter litt. Spar gjerne rapsolje til slutten, slik at du får deigen til å slippe bunnen av bollen. Elt til deigen har en god og fast konsistens, men ikke la maskina gå alt for lenge …
–
La deigen hvile/forheve i 30-40 minutter.
Forvarm stekeovnen til 200 grader (over og undervarme, IKKE varmluft).
Smør 3 mellomstore brødformer med margarin (ikke bruk olje!).
–
Hvelv deigen på bakebordet. Den er ofte litt mer klissete enn hvetedeig, men skal ikke tilsettes så veldig mye mer mel under utbaking. Elt forsiktig, del deigen i 3 like store deler (ca 930 gram pr brød). Tilsett evt mer finmalt spelt om brødene er veldig klissete.
Form 3 brød og legg disse i formene. Brødene hever seg mye, selv om de kan se små ut etter utbaking.
Strø over litt mel og skjær rutemønster med (en skarp!) kniv. Dette hindrer brødene i å sprekke, og de får også et delikat mønster/rutenett etter steking.
–
Sett brødene på nederste rille og stek dem i ca 50 minutter.
(Steketiden kan variere noe etter ovnstype, så sjekk hvordan de ser ut etter 40 minutter. Dekk evt. til brødene med aluminiusfolie siste 5 minuttene, så slipper du at skorpen blir for mørk/brent. )
–
Hell brødene ut på rist, og avkjøl dem under et tørkle. Ved å bruke tørkle/kopphåndkle over brødene mens de avkjøles slipper du at de får hard skorpe og at skorpen løsner.
–
Fryses når de er helt kalde.
–
TIPS:
Hvis du synes at brødene blir dryssete eller smuler mye, kan du prøve å tilsette mer maltekstakt (alternativt mer rapsolje).
Deigen kan fint også brukes til rundstykker! Heves til dobbelt størrelse på plate med bakepapir, og stekes på 250 grader i cirka 12-15 minutter.